Кухня по-мальтійськи
Як і мова, архітектура, костюми, мальтійська кухня, ввібравши в себе всі віяння завойовників, сплавила різні компоненти, перетворивши їх на щось своє. У багатьох рецептах мальтійської кухні присутня суміш сицилійської, італійської, північно-африканської, іспанської, французької та англійської кухонь. Тісний зв’язок мальтійського столу зі столом Сицилії варто особливо відзначити. Сусідів об’єднує любов до піци, макаронних виробів, овочевих і рибних страв.
У великій кількості, в залежності від сезону, мальтійці вживають морепродукти, птицю, молочні продукти, овочі та фрукти. Оскільки влітку дуже спекотно, м’ясо місцеві жителі майже не їдять. Інгредієнти, використовувані в мальтійській кухні, в більшості своїй, місцевого походження. Звичайно, кожна господиня на острові використовує свій оригінальний рецепт, додаючи улюблені спеції і прянощі, але в основі приготування будь-якої мальтійського страви зазвичай лежать одні й ті ж продукти. Може змінитися кількість продукту або станеться заміна свіжих продуктів на консервовані, але це буде типове мальтійське блюдо, так як в технології приготування зберігається традиційний рецепт, до якого мальтійці звикли з дитинства. У кожній родині рецепти приготування улюблених домашніх страв передаються з покоління в покоління.
Майже у всіх стравах присутні оливкова олія, часник, каперси, оливки. Однієї тільки оливкової олії на Мальті налічується близько 20 сортів, вона розрізняється за місцем врожаю, по сезону збору оливок і так далі. Ще мальтійці люблять мариновану цибулю. Невеликі мариновані голівки цибулі заготовлюють про запас і кладуть багато в салати, бутерброди, перші, другі страви.
Мелений чорний перець, оцет, каррі, базилік, майоран, кмин, аніс, естрагон, шафран, листочки м’яти, зелень петрушки і селери, лимонна цедра, кориця, ваніль – обов’язкові добавки в мальтійських стравах.
Каперси – плоди з чагарника каперсів (Capparis spinosa), який виростає на Мальті всюди, присутні майже в усіх стравах, будь то риба, м’ясо або улюблений кролик. Мальтійці збирають каперси в квітні-травні під час цвітіння чагарників. Плоди каперсів спочатку солять (тримають в солоній воді кілька тижнів). Потім промивають і зберігають у банках з оцтом, в такому стані каперси зберігаються кілька місяців.
У сезон лову риби, особливо в осінні місяці, на Мальті готують рибний суп Aljotta. У цей суп кладуть велику кількість часнику, свіжий майоран, томати і рис. У сезон лампукі, самої шанованої риби на Мальті, готують спеціальний пиріг з цією рибою. Лампука – сезонний гість на Мальті, і ловиться вона тільки в певній частині Середземного моря. Буде можливість – обов’язково спробуйте. Особливо хороша смажена лампука.
Майже всі мальтійські домашні господині в приготуванні страв використовують Рікотта (ricotta) – білий м’який сир. На Мальті Рікотта готують промисловим способом шляхом нагрівання підсоленої води з молоком, тому вона має злегка солонуватий присмак. Рікотта продається у всіх магазинах і вживається абсолютно в кожному мальтійському будинку. Її використовують для начинки в листкових пиріжках – пастіцці, в круглих невеликих закусочних пиріжках кассатат, в обідніх пирогах і тістечках каннолі. Також рікотта використовується як добавка в готові супи, в приготуванні других страв і різних запіканок. Наприклад, у популярних на Мальті равіолі використовується начинка з рікотти. Як у нас деякі господині не лінуються ліпити пельмені, так мальтійки проводять кілька годин у приготуванні цієї трудомісткої страви. Посипають равіолі тертим сиром пармезаном та пряним томатним соусом, приготованим з додаванням свіжого базиліка і селери.
Не можна забутваи і про інші місцеі сири. Джбейна (Gbejniet) – це маленький круглий козячий або овечий сир з різними наповнювачами, який роблять на острові Гозо. У цього мальтійського сиру є три ступеня зрілості. Джбейна фреска – наймолодший сир, зроблений вранці, він подається на стіл ввечері того ж дня. Білий, ніжний, м’який і майже без запаху. Джбейна Моша сохне на вітру близько тижня, він більш твердий, сухий, але без всяких спецій. І нарешті, джбейна з перцем – самий зрілий сир. Після сушіння він визріває якийсь час з оцтом і спеціями. Стає солоним, сухим, гострим і може зберігатися кілька місяців.
Вельми своєрідний мальтійський хліб – хобз. Це круглі булки, спечені на вугіллі, тісто для них замішується на дріжджах. У кожному мальтійському місті є по декілька пекарень по випіканні домашнього мальтійського хліба. Мальтійці зберегли великі кондитерські печі, які протоплюють деревом, і потім, на вугіллі, випікаються смачні хлібобулочні вироби. По неділях бажаючі можуть спекти там свій хліб.
З напоїв дуже рекомендую спробувати місцевий Kinnie. Вельми і вельми віддалено він нагадує наш «Байкал», настою на шістнадцяти травах, а особливу гірчинку йому додає смак місцевих апельсинів. Kinnie треба пити охолодженим, навіть зі шматочками льоду, інакше буде дуже гірко. У спеку добре йде мальтійське пиво Cisk.
Близькість моря, звичайно, позначається і на кухні, велика кількість морепродуктів в меню зрозуміло. Риба, молюски, восьминоги … В основному морепродукти готують трьома способами: запікають на грилі, відварюють або гасять з овочами. Ймовірно, найвідоміший рибний рецепт – це пиріг з Дорада, який мальтійці печуть по святах.
Лицарі навчили остров’ян вирощувати виноград, завдяки чому виноробство на Мальті процвітає ось вже 500 років. Спробуйте мальтійські вина, не пошкодуєте!
Саме незвичайне блюдо – барбуші. Це равлики, зварені з безліччю трав, з часником, каперсами. Ви не знайдете однаково приготованих равликів, в кожному кафе, в кожному будинку існує свій рецепт приготування, десь вони будуть дуже гострі, десь, навпаки, солодкі. Вам видадуть банальні зубочистки, якими і треба виколупувати їстівну частину з панцира. Вид не дуже апетитний, але смачно!
За легендою, улюбленою стравою Великого магістра ла Валлетта була тимпана – запіканка з макаронів з яловичим фаршем і скоринкою з овечого сиру. Традиційною закускою вважається біджілла – паштет із бобових, може бути дуже-дуже гострим.
І звичайно, обов’язковий кролик. На будь-якому святі вам подадуть приготованого так чи інакше кролика. Основним вважається «кролик по-мальтійськи» – шматочки кролика смажаться на сковороді, туди ж вливається вино, потім все це нудиться на вогні, поки вся волога не випарується. Рагу викладають на блюдо, посипають рубаним часником. Окремо завжди подають піалу з лимоном. Кролика прийнято їсти руками. Інший варіант – «кролик по-домашньому». У кожному ресторані є свій домашній рецепт, але в будь-якому випадку кролик гаситься в овочевому соусі. У соусі може бути морква, зелений горох, каперси, цукіні. Соус пом’якшує м’ясо кролика і робить його ніжним.
Як і всі народи Середземномор’я, мальтійці люблять каву. Приємно посидіти в кафе на набережній, яких безліч, попиваючи капучино. Ціни на каву вас приємно здивують: в модному кафе «Джорджіо» на набережній в Сліма чашка капучіно коштує 1 євро 15 центів, в інших місцях – 50-60 центів. На Мальті до кави подають фіголла – маленькі листкові тістечка з мигдальною начинкою. Це страва дуже схоже на фінікійські мигдальні печива, які згадуються в античних грецьких і римських описах бенкетів.
Не знаєте де знайти найкраще житло за доступну ціну під час подорожі?
Для пошуку найкращих варіантів житла використовуйте сервіс hotelscombined.com, що порівнює ціни на готелі у десятках систем бронювання, таких як booking.com, або знайдіть житло у приватному секторі через сервіс AirBNB, отримавши додатково знижку.