Кулінарні хитрощі Бангкоку
Готують в Бангкоку так само добре, як і у всіх інших місцях в цій країні, і особливої відмінності столичної кухні від «провінційної» не відчувається. Хоча помітно, що в кафе й ресторанах переважає кілька страв центрального Таїланду. Перш за все це смажена курка з манго і горіхами кеш’ю («кай пат мет мамуанг хім-пан»). Крім того, бангкокців дуже люблять ситну та смачну страву під назвою «ям вун сен», що готується з локшини, змішаної зі шматочками свинини або креветками, з додаванням зелені, цибулі, лимонного соку та інших інгредієнтів. Практично всі страви поливаються соусом чілі, соєвим соусом або рибним соусом «нам пла». Зважаючи на столичні особливості саме широке застосування знайшли вуличні точки швидкого харчування – так звані «ма-кашніци», з їх падтаем (яєчна локшина з паростками сої), всілякими шашличками-сосисками «гриль» і свіжо-нарізаними фруктами. Ще одне суто бангкоківське явище – пляшечки з мандариновим соком, який віджимається прямо при вас. Незвичайно смачний і дешевий напій! Але рука глобалізму дотяглася і сюди. Поки фаранги (це слово використовується тайцями для назви європейців) за обидві щоки тріскають корисні для здоров’я й фігури морепродукти та страви на основі рису, тайці осаджують пороги «Макдоналдсів», «Бургер Кінг» та інших «сабвеїв», набиваючи шлунки шкідливою, але модною «західною» їжею. Багатий вибір ресторанів з італійською, мексиканською, французькою, бразильською, арабською та іншими екзотичними для тутешніх місць кухнями зробив свою чорну справу – кількість людей з надмірною вагою, нетипове явище для Південно-Східної Азії, різко збільшилася.