Гетсиманський сад

Гетсиманський сад біля підніжжя Оливкової гори, вище долини Кедрон, традиція пов’язує з молінням Ісуса в ніч перед його розп’яттям.

Невеликий, всього 1200 квадратних метрів, сад примикає до базиліки Боріння (церкви Всіх Націй). За високою кам’яною стіною ростуть стародавні оливи: потужні, вузлуваті, величні. Екскурсоводи люблять розповідати, що саме біля них молився в ніч перед арештом і розп’яттям Христос.

В саду дійсно є вісім дуже старих дерев. Три з них досліджували методом радіовуглецевого аналізу – з’ясувалося, що їм близько дев’ятисот років. Однак аналіз ДНК показав: всі вони походять від одного батьківського дерева – можливо, від того, що росло тут за часів Ісуса Христа. Римляни, зруйнувавши в 70 році Єрусалим, вирубали і всі тутешні дерева. Але оливи – незвичайно стійкі рослини: якщо в грунті залишається корінь, рано чи пізно він дає новий пагін. Відомо, що коріння нинішніх дерев куди більш поважного віку, ніж це показав перший аналіз.

Тим не менш, важко стверджувати, що Страсті Христові почалися саме тут. У Євангеліях згадується тільки місцевість – Гефсиманія. Так іменували всю долину біля підніжжя Оливкової гори. Реально боріння Ісуса могли відбуватися десь поруч із сучасним Гефсиманським садом – наприклад, у Гетсиманського грота, що метрах в ста до півночі, біля печерної церкви Успіння Богородиці. Або на території базиліки Боріння – тут перед вівтарем знаходиться вершина скелі, на якій, за переказами, молився Христос.

Як би то не було, оливи нинішнього Гетсиманського саду – прямі спадкоємиці тих, що бачили Ісуса з учнями. Христос і апостоли прийшли сюди після Таємної Вечері. На ній учні дізналися, що станеться в найближчі години: зрада одного з них, зречення іншого, кінець земного життя Спасителя. Навіть розмірковуючи про це, втомлені апостоли таки заснули. Людське ж єство Ісуса тріпотіло напередодні хресних мук. Відійшовши від сплячих Він пристрасно молився, просячи Отця небесного: «Отче! о, як волієш пронести мимо Мене цю чашу! втім не моя воля, а Твоя нехай буде »(Лк. 22:42). Це і було Моління про Чашу, у наступні два тисячоліття надихаюче художників і поетів.

Укріплений молитвою, Ісус розбудив учнів і зустрів поцілунок Іуди, за яким і впізнали Христа. Потім був арешт, допит в Синедріоні, вирок Пілата, шлях на Голгофу, кара.

Гетсиманський сад сьогодні доглянутий і приємний оку. Акуратні доріжки посипані дрібними камінчиками. Екскурсанти фотографують знамениті дерева. Не звертаючи уваги на гостей, працівники збирають урожай: тутешні оливи і раніше повні життя.


Не знаєте де знайти найкраще житло за доступну ціну під час подорожі?

Для пошуку найкращих варіантів житла використовуйте сервіс hotelscombined.com, що порівнює ціни на готелі у десятках систем бронювання, таких як booking.com, або знайдіть житло у приватному секторі через сервіс AirBNB, отримавши додатково знижку.



Написати коментар

Ви повинні зареєструватись, щоб отримати право залишити коментар.

x
Отримуй в подарунок 33 євро на бронювання житла