Віза до Японії

Громадянам України і СНД для в’їзду до Японії потрібна віза.

Короткострокові візи терміном перебування до 90 днів розрізняються залежно від мети візиту:

Діловий візит має на увазі культурний обмін, обмін між органами місцевого самоврядування, спортивні обміни, адміністративні збори, участь у конференціях, ділові переговори, підписання контрактів, гарантійне обслуговування, рекламу, вивчення ринку.

Під “відвідинами родичів і друзів” розуміється запрошення родичів запрошуючої сторони (чоловіка або дружини, а також родичів по третє коліно спорідненості включно) і знайомих (включаючи друзів), а також самостійний туризм.

Під “туризмом” розуміється туристична поїздка, гарантом якої є туристична фірма.

Жодна з перерахованих вище цілей візиту не має на увазі роботу або інші дії, пов’язані з отриманням прибутку, на території Японії.

Порядок підготовки документів для отримання візи

В обов’язковому порядку перед подачею заяви на візу аплікант повинен відправити гаранту запрошуючої сторони і (у цій якості може виступати одна і теж особа) ряд документів для заповнення. Приймаючою стороною і гарантом можуть виступати фізичні та юридичні особи, які мають офіційний статус в Японії (офіційно зареєстроване на території країни підприємство, громадянин країни або іноземець зі статусом “постійного резидента”, “резидента на тривалий термін” або “особливого резидента”). У свою чергу, гарант і запрошуюча сторона повинні заповнити дані документи і зібрати необхідні папери, а потім відправити заявникові, який проживає в Україні або країнах СНД, оригінал цих документів і одну копію (документи, надіслані безпосередньо в МЗС, посольство або Генеральне консульство Японії, не приймаються). Тільки після отримання даних документів заявник може звертатися за візою.

Список документів, що заповнюються приймаючою стороною, розрізняється залежно від мети поїздки.

Для короткострокової поїздки ділового характеру потрібні наступні документи:

- Лист, що пояснює причину запрошення;

- План перебування;

- Гарантійний лист;

- Документи про організацію-гаранта;

- Документи, що роз’яснюють мету поїздки.

Для поїздки з метою відвідування родичів і друзів необхідно надати:

- Лист, що пояснює причину запрошення;

- План перебування;

- Гарантійний лист;

- Документи про гаранта;

- Документи, що підтверджують спорідненість і вказують на відносини заявника і гаранта;

- Документи про запрошуючого (ці документи необхідно представити тільки в разі, якщо запрошуючий не є гарантом).

У випадку, коли метою поїздки є туризм, запрошуюча сторона надає наступні документи:

- Лист, що пояснює причину запрошення;

- План перебування;

- Гарантійний лист;

- Документи про організацію-гаранта;

- Документи, що роз’яснюють мету поїздки;

- Бронь готелю в Японії.

Тільки після того, як заявник отримає від японської сторони весь пакет документів, він може звертатися в консульство або посольство з клопотанням про видачу візи.

Короткострокова віза

Для отримання короткострокової візи до Японії (туризм, відвідини родичів або друзів, діловий візит) заявник, крім вищезазначених документів від японської сторони, повинен надати:

- Закордонний паспорт, термін дії якого складає не менше 6 місяців з моменту закінчення поїздки;

- Копію першої сторінки закордонного паспорта на сторінці формату А4;

- 2 анкети, заповнені англійською мовою і підписані заявником;

- 2 кольорові фотографії паспортного зразка 4,5 х4, 5 см (фотографії повинні бути зроблені не більше ніж за шість місяців до подачі заяви);

- Авіаквиток та його копію в обидва кінці (або броня з печаткою авіакас), при цьому рейси, вказані в броні, повинні відповідати рейсам, зазначеним в японській програмі перебування;

- Документи, що підтверджують дружні або родинні відносини заявника і гаранта (спільні фото, переписка, телефонні рахунки тощо) або підтвердження броні і оплати готелю у Японії;

- Довідку з місця роботи із зазначенням посади та окладу (пенсіонерам – копію пенсійного посвідчення, студентам і школярам – довідку з місця навчання);

якщо метою поїздки є туризм, то необхідно лист з турфірми, підтверджуючий покупку і оплату туру (консульство також залишає за собою право вимагати копію та оригінал ліцензії турфірми);

додатково можуть знадобитися: виписка з банківського рахунку або інші документи, що підтверджують наявність у заявника достатніх фінансових коштів для перебування в Японії, а також документ, що пояснює, чим заявник буде займатися в країні.

Генеральні консульства і посольства Японії залишають за собою право вимагати додаткові документи в процесі розгляду заяви на візу. Всі документи повинні надаватися не пізніше трьох місяців з моменту їх складання.

Транзитна віза

Безвізовий транзит через територію Японії неможливий. Віза оформляється тільки для громадян, які перебувають в Японії проїздом не більше 3 діб, і тільки в разі, якщо заявник слідує в країну, куди неможливий безпосадочний переліт. Пересадочні рейси повинні бути максимально наближені один до одного за часом, в іншому випадку слід оформляти туристичну візу. Для оформлення візи слід надати такі документи:

- Закордонний паспорт, термін дії якого складає не менше 6 місяців з моменту закінчення поїздки;

- Копію першої сторінки закордонного паспорта на сторінці формату А4;

- 2 анкети, заповнені англійською мовою і підписані особисто заявником;

- 2 кольорові фотографії паспортного зразка 4,5 х4, 5 см (фотографії повинні бути зроблені не більше ніж за шість місяців до подачі заяви);

- Оригінали квитків по всьому маршруту слідування;

- Довідку з місця роботи із зазначенням посади та окладу (пенсіонерам – копію пенсійного посвідчення, студентам і школярам – довідку з місця навчання);

візу в країну проходження, якщо така потрібна;

- Підтвердження броні готелю в Японії в разі, якщо заявник має намір провести в країні більше 24 годин.

Поїздка з дітьми

Діти, які досягли 14 років, повинні мати свій закордонний паспорт. На дітей, вписаних в паспорт батьків і які досягли шестирічного віку, повинна бути вклеєна фотографія. Для отримання візи для дітей, крім перерахованого вище, надаються наступні документи:

- Свідоцтво про народження (оригінал і копія);

- Довідка з навчального закладу;

- Якщо дитина подорожує у супроводі одного з батьків або третьої особи, надається також нотаріально засвідчена згода на вивезення дитини від батька (батьків).

Дані про дітей, вписаних в паспорт батьків і які їдуть з ними, вписуються в анкети одного з батьків. На дітей, які мають свій паспорт, заповнюються окремі анкети.

Порядок оформлення документів

При подачі документів потрібна особиста присутність, однак документи можна подати і через турфірму, акредитовану в посольстві або Генеральному консульстві Японії. Документи подаються в те консульство, до якого відноситься територіально місце проживання заявника.

Подача документів здійснюються з понеділка по п’ятницю з 09.30 до 12.00, видача документів – з понеділка по п’ятницю з 14.30 до 17.30.

Терміни оформлення віз

Термін розгляду заяви на короткострокову візу може займати від 4 до 30 днів, починаючи з наступного дня після подачі прохання про видачу візи (не рахуючи святкові та вихідні дні). Термін оформлення може змінюватися в залежності від виду заяви. Також важливо пам’ятати, що рішення щодо видачі віз приймає не консульство або консульський відділ посольства, а МЗС Японії, куди пересилаються всі отримані від заявника документи, тому при подачі документів необхідно враховувати і час, необхідний для пересилання документів до Японії і назад. В цілому процес оформлення візи займає 30-40 днів.

Транзитна віза оформляється протягом 4 робочих днів з моменту подачі документів.

Консульський збір

Як такий консульський збір не стягується. Стягується лише збір за пересилання документів, який складає в середньому $ 5-10. Оплата здійснюється при подачі документів.

Термін дії віз

Короткострокова віза (одноразова) дійсна протягом 3 місяців. Транзитна віза видається на 72 години, дійсна протягом 3 місяців.

Продовження віз

Продовження терміну дії віз неможливо.

Додаткова інформація

Громадянам 62 країн світу віза в Японію не потрібна. У цей список з республік колишнього СРСР увійшли лише Естонія, Латвія і Литва. Крім того, віза не потрібна громадянам Європейського Союзу, США, Канади, Австралії, Ізраїлю, Туреччини та деяких інших країн.

З 17 травня 2006 р. всі іноземні громадяни старше 16 років, які в’їжджають в Японію, повинні здавати відбитки пальців. Виняток становлять дипломати, особи, які приїжджають для офіційних заходів або на запрошення уряду, а також ті іноземці, які проживають в Японії постійно і мають відповідний статус. Наявність візи не гарантує в’їзд в країну. Прикордонні служби можуть відмовити у в’їзді будь-якому громадянину, якщо є підозри в його причетності до терористичних організацій.

Пересування по країні

Обмежень на пересування по країні для українських громадян немає. Згідно з японським законодавством, іноземці повинні завжди мати при собі паспорт.


Не знаєте де знайти найкраще житло за доступну ціну під час подорожі?

Для пошуку найкращих варіантів житла використовуйте сервіс hotelscombined.com, що порівнює ціни на готелі у десятках систем бронювання, таких як booking.com, або знайдіть житло у приватному секторі через сервіс AirBNB, отримавши додатково знижку.



Написати коментар

Ви повинні зареєструватись, щоб отримати право залишити коментар.

x
Ми порівняли ціни на бронювання житла і знайшли для Вас найвигіднішу